Dugi otok
Dugi otok predstavlja okruženje koje Vam pruža izuzetne mogućnosti i užitak u prirodnim fenomenima koji se ne mogu pronaći na drugim otocima hrvatske obale. Sam naziv otoka govori o njegovoj duljini od otprilike 50-ak km, dok mu širina na nekim mjestima ne prelazi 2 km. Južna strana otoka poznata je po Parku prirode Telaščica i blizini Kornata, dok sjeverni dio otoka (gdje su smještni apartmani Zmaj) karakteriziraju prekrasne plaže.


Park prirode Telašćica
Dođete li na Dugi otok, šetnja već spomenutim parkom prirode Telašćica je neizostavna. Park nudi 3 prirodna fenomena - zaljev Telašćica do kojeg se može stići autom uz plaćanje ulaza. Zaljev predstavlja jednu od najvećih i najljepših prirodnih luka na Jadranu. Skriva 6 otoka i hridi, 25 uvala i 69 km razvedene obale. Ako volite šetati, staza na ovom dijelu otoka neće Vam nedostajati. Drugi prirodni fenomen su stijene koje se dižu do 200m nad morem i grandiozno čuvaju južni dio parka. Uz šetnju do trećeg fenomena parka - slanog jezera 'Mir' s ljekovitim muljem biti ćete u prilici upoznati česte goste ovog predjela otoka – miroljubive magarce.

Plaža Sakarun
U blizini mjesta Veli rat, nedaleko od apartmana Zmaj, smještena je jedna od najpoznatijih pješčanih plaža u Zadarskoj županiji – Sakarun. Dužinom od oko 800 metara i iznimnom plitkoćom mora, plaža i njen bijeli pijesak idealni su za kupanje s djecom.
Svjetionik Veli rat
Zove se još i Lanterna, ovaj magični svjetionik datira iz 1849. godine, visok je 42 metra i najviši je svjetionik na Jadranu. Vjeruje se da svoju prepoznatljivu žutu boju duguje žumanjcima koji su se koristili kao vezivno sredstvo prilikom izgradnje. Preporučamo kupanje na prekrasnoj obali koja okružuje svjetionik i krije male svijetloplave šljunčane plaže kao i promatranje zalaska sunca na obzoru kojemu se ne nazrijeva kraj. Prizori su spektakularni - garanatiramo.
Špilja Strašna peć
Nalazi se kod mjesta Savar, baš na putu prema parku prirode Telašćica. Špilja je otvorena i uređena za posjetitelje pa ako ste se zaputili prema južnoj strani otoka, svakako posjetite ovu prekrasnu rukotvorinu Majke prirode. Za one koji ne vole duge šetnje, pristup autom je omogućen makadamskom cestom, no, svakako preporučamo šetnju od najviše 45 minuta od glavne ceste. Špilja je prema tradiciji nastala kroz stari svijet priča, pa je tako među pučanima Dugog otoka poznat mit:
'Nekoć su vile odlučile presjeći Dugi otok na dva dijela. Sjekle su marljivo cijelu noć, ali ih u tome preteče zora i osujeti njihove namjere. Tako je Dugi otok ostao čitav, a špilja ostala današnja uspomena na taj uzaludni pokušaj.'
Plaže i uvale
Za avanturiste i istraživače, Dugi otok je posebno mjesto. Bistro plavo more Vas čeka na svakom dijelu obale Dugog otoka koja nudi bezbrojne uvale, plaže i luke i pravi je raj za ljubitelje plovidbe i ronjenja. Jeste li znali da se na Dugom otoku nalazi rupa vidljiva na površini obale koju mještani zovu Zmajevo oko? Zmajevo oko nalazi se u uvali Brbiščine, smještenoj na jugozapadnoj strani otoka. Teren je pun špilja i omiljena je lokacija ljubiteljima ronjenja. Ispod površine proteže se trideset metara dug tunel na 6-9 metara dubine, a jedan dio završava u rupi koja vodi do površine – Zmajevo oko.


Dugi otok pruža mogućnosti rekreacije kroz nekoliko...